Son yıllarda VoIP kelimesi sıkça karşımıza çıkıyor. Peki, “Voip nedir?” VoIP, İngilizce “Voice Over Internet Protocol” kelimelerinin kısaltmasıdır. Bir bakıma internet aracılığı ile telefon görüşmeleri yapabilmeyi ifade eder. İnternetten telefon araması yapmak için; VoIP sistemi, sizin analog ses sinyalinizi dijital sinyale çevirir ve geniş bant hattından veri olarak yollar.
VoIP teknolojisi; geleneksel telefon hizmetlerinin, paket anahtarlamalı protokoller aracılığı ile bilgisayar ağları üzerinden yapılmasını sağlar. VoIP paketleri, yerel alan ağı gibi herhangi bir VoIP uyumlu ağ üzerinden yapılabilir. İnternetten telefon arama, normal telefon görüşmesi yapmaktan çok daha hesaplı olduğu için tercih sebebidir.
İnternet üzerinden telefon görüşmesi (VoIP) nasıl yapılır?
VoIP üzerinden farklı şekillerde telefon görüşmesi yapılabilir: Normal bir telefonda analog telefon adaptörü kullanarak arayabilirsiniz ve IP Telefonu kullanabilirsiniz. Ayrıca bilgisayar üzerinden arama yapabilirsiniz. Mobil uygulamalar aracılığı ile de VoIP araması yapmak da mümkündür.
Normal bir telefonda analog telefon adaptörü kullanmak: Genellikle geleneksel telefon kullanmayı tercih eden firmalarca benimsenir. Adaptörler kullanarak VoIP sisteminden faydalanabilirler. VoIP, geleneksel RJ 11 yerine RJ45 konektörleri aracılığıyla yerel alan ağına bağlanmalıdır. Analog Telefon Adaptörü (ATA), telefonunuza bağladığınız ufak bir cihazdır. “Voip modem” olarak da adlandırılır. Kablo ya da telefon şirketinden gelen İnternet tabanlı ses hizmetini, kullanıcının telefonlarına dönüştüren bir cihazdır. Böylece telefonu bilgisayarınıza veya LAN’a bağlayabilirsiniz. Bu cihaz, VoIP iletişimi için sesinizi analog sinyalden dijitale çevirir.
IP Telefonu kullanmak: Geleneksel telefonu anımsatan IP telefonunda; bir ahize, yuva ve butonlar mevcuttur. IP Telefonu bir RJ45 konnektörü ile gelir. Böylece yerel ağa kolayca bağlanabilir. WiFi telefonlar da kablosuz ağlar üzerinden bağlantı kurarak VoIP görüşmesi yapmanızı sağlayan IP telefonlardır. IP telefonların tamamı dijital sinyaller kullanır.
Bilgisayar kullanmak: VoIP araması yapmak için bilgisayar kullanabilirsiniz. Bir mikrofon, hoparlör, ses kartı ve hızlı bir İnternet bağlantısı yeterli olacaktır. Bu amaçla web tabanlı bir uygulama kullanabileceğiniz gibi, bilgisayarınıza kuracağınız kullanıcı uygulaması da işinizi görecektir. Skype, Google Talk ve Apple FaceTime bu uygulamalardan birkaçıdır.
Mobil uygulamalar kullanmak: VoIP aramaları mobil uygulamalar üzerinden de yapılabilmektedir. Bu amaçla geliştirilmiş akıllı telefonlar üzerinde çalışan Android ve iOS ürünleri mevcuttur.
VoIP Hangi İnternet Protokollerini Kullanmaktadır?
VoIP protokollerinden bahsederken adı geçen farklı organizasyonlar vardır. Bunların başında IETF (Internet Engineering Task Force) ve ITU (International Telecommunication Union) gelir. Bu organizasyonların yanı sıra farklı VoIP protokolleri ve standartları mevcuttur:
G711: G711, en yaygın kullanılan VoIP ses kodlayıcıdır. Ayrıca sıkıştırılmamış paketlerin iletilmesi için de standarttır. G.729 ise sıkıştırılmış paketler için standarttır. Sıkıştırma ile ses kalitesi azalabilir; fakat sıkıştırma bant genişliği ihtiyaçlarını da azaltır.
H.248: H.248, “Ağ Geçidi Kontrol Protokolü”nü tanımlar. ITU tarafından önerilmiştir. IETF RFC 2885 (Megaco) olarak da adlandırılır. Özellikle multimedya uygulamaları için merkezi bir mimari tanımlamak amacıyla kullanılır. H.248, ITU ve IETF işbirliği sonucu ortaya çıkmıştır.
Megaco: Megaco, aynı zamanda IETF RFC 2885 ve ITU önerisi olan H.248 olarak da bilinir.
H323: VoIP için en popüler olan ilk protokol H323’tür. Çağrıyı kontrol etmek ve yönetmek için sinyal protokolü kullanılır. Çağrı kurma, silme, çağrı yönlendirme ve benzeri unsurları kapsar.
Medya Ağ Geçidi Kontrol Protokolü (MGCP): Bu protocol, aynı zamanda IETF RFC 2705 olarak da adlandırılır. Multimedya uygulamaları için merkezi bir mimari tanımlar.
Gerçek Zamanlı Aktarım Protokolü (RTP): Bu VoIP protokolü, IETF RFC 1889 kapsamında tanımlanır. Gerçek zamanlı uygulamalar için aktarım protokolünün detaylarını sunar.
RTP : RTP, Gerçek zamanlı protokoldür. Bir veri alışverişi protokolüdür ve aynı zamanda ses ile videoyu işleyebilir.
Oturum Başlatma Protokolü (SIP): “IETF RFC 2543” olarak da adlandırılır. Multimedya uygulamaları oluşturmak için dağıtılmış bir mimari tanımlar. Günümüzde popüler olarak kullanılan protokol olduğundan, yaygın olarak kabul görmektedir.
Skinny: Cisco Tescilli bir protokoldür; ancak sıkça arayüz sorunları yaşatabilmektedir.
VoIP Avantajları Nelerdir?
VoIP kullanıcısına birçok avantaj sunar:
- Ekonomiktir,
- Yüksek ses kalitesi sunar,
- Erişilebilirliği yüksektir,
- Taşınabilirdir,
- Yüksek ölçeklenebilirliği vardır,
- Büyük ve küçük ekipler için ileri özellikleri mevcuttur,
- Esneklik sağlar,
- Çoklu işlem yapabilmeyi destekler.